Benzyl Alcohol / alkohol benzylowy

Jest to bezbarwna ciecz o łagodnym przyjemnym aromatycznym zapachu. alkohol benzylowy jest stosowany jako bakteriostatyczny środek konserwujący niskiej koncentracji w lekach dożylnych. Jest szybkim utleniaczem u zdrowych osób w kwas benzoesowy, sprzężony z glicyną w wątrobie i wydzielanye w postaci kwasu hipurowego.
Występuje w połączeniu z kwasami karboksylowymi (jako estrów) w balsamach i olejkach jaśminu i innych kwiatów. Kilka z jego naturalnych i syntetycznych estrów są od dawna stosowane w przemyśle perfumeryjnym; sam alkohol stał się ważny w drugiej połowie 20 wieku jako wzmacniacz w procesie przetwarzania koloru folii motion-picture oraz jako asystent do barwienia włókien poliamidów.
W naszych kompozycjach stosuje się jako bakteriostatyczny pomagający stabilności formultu preparat.

Zastrzeżenie
Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.