Lactic Acid

Kwas mlekowy

Opis:

Kwas mlekowy, jest związkiem chemicznym, który odgrywa rolę w różnych procesach biochemicznych i po raz pierwszy został wyizolowany w 1780 przez szwedzkiego chemika Carl Scheele. Kwas mlekowy jest kwasem karboksylowym o wzorze chemicznym C3H6O3. Ma grupę hydroksylową obok grupy karboksylowej, (AHA).
W roztworze, może utracić proton z grupy karboksylowej, tworząc CH3CH mleczan jonów (OH) COO. W stosunku do kwasu octowego, jego wartość pKa jest mniejsza o jednostkę 1, co oznacza że kwas mlekowy ma wyższą kwasowość niż kwas octowy. Ta wyższa kwasowość jest wynikiem wewnątrzcząsteczkowego mostka wodorowego między a-hydroksylową a grupą karboksylanową.
Kwas mlekowy miesza się z wodą i etanolem i jest higroskopijny. Jest chiralny i ma dwa izomery optyczne. Jeden znany jako L - (+) - mlekowy lub kwas (S), kwas mlekowy i drugi to jego lustrzane odbicie D - (-) - mlekowy lub kwas (R) mlekowy.
W przemyśle fermentacji kwasu mlekowego bakterie kwasu mlekowego przekształcają glukozę i sacharozę do kwasu mlekowego. Bakterie te mogą rozwijać się w jamie ustnej; kwasyktóre się wytwarzają odpowiedzialne są próchnicę zębów.
W medycynie, mleczan jest jednym z głównych składników roztworu Ringera i roztworu Hartmanna. Te płyny dożylne obejmują kationy sodowe i potasowe oraz aniony mleczanu i chlorku w roztworze w wodzie destylowanej, na ogół w stężeniach izotonicznych z ludzką krwią. Jest to najczęściej używany do uzupełniania płynów po utracie krwi z powodu urazu, zabiegu chirurgicznego lub oparzenia.

Do zastosowań farmaceutycznych i kosmetycznych:

Kwas mlekowy jest stosowany w technice farmaceutycznej do wytwarzania rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. Dalsze stosowanie to w preparatach i kosmetykach do dostosowania kwasowości i jako środek odkażający o właściwościach keratolitycznych.

Detergenty:

Kwas mlekowy zyskał znaczenie w przemyśle detergentów w ostatniej dekadzie. Jest to dobry odkamieniacz, jako mydło do usuwania szumowiny oraz środek przeciwbakteryjny. Jest bezpieczny dla środowiska i naturalnych składników.

Zastrzeżenie:

Informacje zawarte w powyższym opisie są powszechnie znane i pochodzą ze źródeł publicznych, takich jak arkusze danych, specjalistycznych książek, publikacji naukowych, wpisy do Encyklopedii i publikacji internetowych. Został on przygotowany z zamiarem zebrania wiedzy w jednym dokumencie i dla ułatwienia zrozumienia charakteru składników kosmetyków.
Bioselect ani Bioselect Polska nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej za dokładność, kompletność lub przydatność wszelkich informacji, ujawnionych w niniejszym dokumencie.
Bioselect przetestowała swoje produkty i może zagwarantować ich bezpieczeństwo tylko wtedy, gdy są używane zgodnie z instrukcją użytkowania która znajduje się w opakowaniu Bioselect i Bioselect Shop Serwisu. Nie możemy zagwarantować właściwości każdego składnika osobno.

ENCYKLOPEDIA SKŁADNIKÓW